Vi lager digitalt hørespill!

Det er mange spennende ting man kan bruke appen Garageband til. Noen ganger lager vi musikk. Andre ganger lager vi lydkollasje. Denne gangen hadde vi lyst til å lage hørespill. I Garageband er det mange innebygde lydeffekter man kan legge over lydopptak. De mest populære på hjemmebane er monster (naturligvis), ekorn, robot og ufo/romvesen. Det er ikke så mye mer man trenger for å gå i gang…

Skjermdump: Slik strukturerte vi Sverres fortelling i Garageband

Det begynte med at Sverre (7 år) ville lage et hørespill der han tok utgangspunkt i monstereffekten og ekorneffekten. Han spilte inn dialogsnutter og bygde opp den lille fortellingen bit for bit. Etter et par dialogutvekslinger fant han ut at han trengte en forteller som knyttet det hele sammen. Du kan høre hørespillet hans her.

Skal man først eksperimentere med lydeffekter, kan man like gjerne gå all in og legge på soundtrack. Garageband har et ganske bra utvalg av samples som man kan bruke vederlagsfritt. Sverre gikk gjennom lydbanken, og bet seg merke i et sample med pulserende og dramatiske strykere.

Det som var spesielt moro og interessant var at han improviserte fortellingen. Vi lagde ikke manus. Vi snakket ikke om hva som skulle skje, eller hvordan det hele skulle ende. Han spilte først inn en ekornreplikk, og kjedet deretter på et svar fra monsteret. 

Sjur (5 år) ville også lage sitt eget hørespill. Han syns det er fryktelig morsomt med romvesner og roboter, så det ble utgangspunktet for hans fortelling. Du kan høre den her. Det er jo ikke meningen at vi skal bruke lang allverdens tid på disse eksperimentene – og noen ganger resulterer det i at lydkvaliteten hangler litt. Det kan være noe vanskelig å få med seg alle ordene i Sjurs fortelling, så jeg skriver inn manuset her: 

Skjermdump: Så lett kan du endre stemmen din fra å høres ut som et ekorn til et ekte monster!

Det var en gang et romvesen som bodde i en ufo, og en robot.

– Hallo! Sa roboten.

– Bæsja du i trusa. Sa romvesenet.

– Ja, det gjorde jeg. Sa roboten.

– Jeg kastet deg ut av ufoen uten grunn. 

Sjur hadde ikke lyst til å bruke samples i sitt Soundtrack. Vi fant derfor frem en synth (som man også finner i Garageband). På første forsøk spilte vi inn lydsporet du hører i fortellingen hans. 

Hørespillene ble en umiddelbar suksess som guttene stolt ville dele med mor, morfar og alle andre som befant seg i nærheten. Fra mitt ståsted var det særlig interessant å se hvor intuitivt de kunne improvisere frem en fortelling, og ikke minst hvor bevisste de var på bruk av fortellerstemme og stemningsskapende bakgrunnsmusikk.

Dette er et eksperiment jeg håper andre lar seg inspirere av – og jeg håper noen sender meg en link til deres versjoner!

Legg igjen en kommentar